G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Kako odabrati idealnu rasvetu za svaki kutak doma?

Dobro osvetljen prostor ima veliki uticaj na stvaranje prijatnosti u sopstvenom domu. Svetlo je jedno od najvažnijih elemenata dizajna enterijera. Pored svoje očigledne svrhe, dobro isplaniran dizajn rasvete može imati transformišući efekat na estetiku doma, kao i na zdravlje, koncentraciju, ali i raspoloženje ukućana.

Zbog toga je važno prilagoditi ga različitim potrebama i momentima, tako da ga lako možete menjati u situacijama kada je potrebno da budete fokusirani, kada želite da se relaksirate ili pak stvorite idealnu atmosferu prigušenosti dok gledate film. 

Prvo i opšte pravilo kada je u pitanju rasveta enterijera, jeste korišćenje mešavine svetala na više nivoa u svakoj prostoriji, što će ih učiniti funkcionalnijim. Treba misliti o detaljima i slaganju osvetljenja kako bi se postigla savršena ravnoteža. Dakle, ukoliko želite izgled koji može nositi različita raspoloženja i potrebe, stvari neće biti jednostavne poput ugrađivanja po jedne plafonske svetiljke u svaku prostoriju.

Prvo pravilo – razumevanje različitih vrsta svetlosti

Prvenstveno, pozabavićemo se ambijentalnim ili opštim osvetljenjem koje pruža osvetljavanje rašireno po celoj prostoriji. Uglavnom je glavni izvor svetlosti, predstavlja temelj za dalje slaganje svetlosti i obično je prvi prekidač koji pritisnete kada uđete u prostoriju, a sastoji se od plafonski instaliranih svetiljki. 

Zatim, imamo raznovrsne radne lampe koje nam pomažu pri obavljanju određenog zadatka i kada nam je potreban fokus i veća količina svetla koncentrisana na manju površinu. Očigledan primer jesu svetla iznad šporeta koja nam pomažu pri pripremi hrane ili stona lampa za čitanje ili učenje. 

Kada hoćemo da se pažnja usmeri na određene delove dekora ili predmete, kao što su umetnička dela ili skulpture, koristimo takozvanu akcentnu rasvetu koja usmerava pažnju na objekte, a može treptati u različitim bojama.

O dekorativnom osvetljenju možemo misliti kao o nakitu – daje završni dodir dekoru i poboljšava opštu estetiku prostora. Iako ima primarno dekorativnu funkciju, može pomoći i pri obavljanju nekog zadatka ili čak poslužiti kao akcentno svetlo. Obično dolazi u vidu zidnih ili visećih svetiljki, ili čak stonih i podnih lampi. Za više informacija i ideja posetite sajt https://www.mobiliart.rs/ i proverite kakva je aktuelna ponuda. Možda pronađete baš nešto za vas.

Koju funkciju treba vršiti u prostoriji?

Svaka soba u kući zahteva različite vrste rasvete prema svojoj funkciji. Prvo treba promisliti kako ćete koristiti sobu, koje aktivnosti će se tu raditi i kakav ambijent želite da kreirate. Većina soba iziskuje kombinaciju ambijentalnog, radnog i akcentnog osvetljenja. 

Kuhinja je često mnogo više od mesta gde se priprema hrana – u njoj se često provodi vreme, pa često, pored funkcije trpezarije, služi i kao mesto za okupljanje porodice i prijatelja, a nekad čak i kao prostor u kome radimo. Iz svih tih razloga, potrebno je obezbediti sve rasvetne funkcije koje iziskuje. 

Za kuvanje, jako ambijentalno svetlo, kao i radno svetlo su neophodni, pa je potrebno postaviti ga iznad radne površine, obično ispod kuhinjskih ormarića, uz recimo ugradnu LED plafonjeru koja će obasjati ceo prostor. Stone lampe i dekorativne viseće sijalice iznad trpezarijskog stola će učiniti sobu prijatnijom za večeru. 

Kada su u pitanju otvoreni prostori ili sobe sa više funkcija, prigušena svetla su jako dobra investicija, a moguće je kontrolisati nivoe osvetljenosti i podešavati atmosferu kako odgovara u datom trenutku. Prigušena svetla su takođe veoma energetski efikasna i pomoći će pri smanjenju računa za struju, pa predstavljaju idelan izbor. 

Naglasite veličinu i oblik prostorije

Mogućnosti koje imate i kojima se možete igrati su beskonačne, ali ukoliko želite da postignete određeni efekat, važno je da razumete načine na koje svetlost funkcioniše. Rasveta se može koristiti da naglasi ili prividno uveća dimenzije sobe. 

Korišćenje više izvora svetlosti koji su postavljeni strateški po prostoriji, možete učiniti prostor da izgleda većim nego što jeste. Nikad se ne oslanjajte na jedno centralno svetlo da uradi taj posao, jer će na taj način ćoškovi biti mračni i sablasni, pa će se samim tim i prostorija smanjiti.

Da biste učinili prostoriju većom, postavite lampe u uglove ili se poslužite tehnikom gde se vertikalno, indirektno svetlo postavlja na plafone ili podove u širem razmaku od zida.

Ukoliko želite postići iluziju dubine, koristite pozadinsko svetlo iza naslona kreveta ili ogledala, ili čak možete osvetliti police svetlom koje je okrenuto na dole. Duga viseća svetla naglašavaju vertikalne prostore tako što privuku pažnju ka plafonu, što skreće pažnju sa malog podnog prostora.

Postignite simetriju i balans

Uključivanje simetrije i balansa u dekorisanje jeste vitalno za kreiranje prijatnog doma. Ovo se odnosi na sve, od nameštaja i aksesoara, sve do rasvete.

Način da ovo postignete može biti upravo putem lampi na noćnim stočićima ili stočićima koji se nalaze sa obe strane sofe. Na primer, možete staviti stonu lampu sa jedne strane stola, a izbalansirati je sa knjigama, svećom, biljkom ili skulpturom na drugom kraju stola. 

Takođe, interesantan izbor mogu biti i akcentni komadi rasvete, koji imaju oblik skulptura ili figura, koji su ujedno i dekorativni i funkcionalni predmeti.

Categories: Dom