G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Dobre strane koje imaju starački domovi u današnjem dobu

Briga o starijim osobama zahteva aktivnu posvećenost, svakodnevnu pažnju i negu, kao i često provođenje vremena u kontinuitetu, u slučaju nedostatka samostalnosti za obavljanje svih aktivnosti i poslova. Nije uvek jednostavno, čak ni članovima porodice, organizovati svoje vreme, uskladiti privatne i poslovne obaveze i biti slobodan da se ispune sve potrebe starijih osoba. 

Zbog svega toga, starački domovi predstavljaju sigurno mesto i pouzdanu adresu za bezbrižan i udoban boravak starijih i bolesnih lica, i to uz bogate sadržaje, svu potrebnu zdravstvenu i drugu negu. Veliki broj osoba prepoznao je prednosti ovih ustanova još u prethodnim godinama, ali danas se njihova savremenost, uređenost i kvalitetne usluge ističu kao posebno značajne osnovne prednosti.

Briga o zdravlju je imperativ ustanove

Osnovni razlog iz kojeg se starački domovi i osnivaju, jeste briga o zdravlju starijih osoba, kao i svakodnevna aktivna nega, u cilju oporavka, poboljšanja stanja i generalno njihovog zadovoljstva pruženim uslugama. Nakon konkurisanja za dom, realizuju se lekarski pregledi na osnovu kojih se utvrđuje koja ustanova je odgovarajuća prema sadržajima i osoblju za određena stanja, a zatim i obavlja veliki broj analiza i ispitivanja. 

Takođe, tokom boravka, starački domovi funkcionišu tako što u svojim kadrovima imaju lekare opšte prakse, medicinske sestre, a neke čak i specijaliste, dok u drugima dolaze po pozivu i zakazivanju određenim danima. Unapređuje se ishrana starijih osoba, vodi računa o unosu hranljivih materija, fizičkoj aktivnosti i definišu sve potrebne terapije i potrebe u svakodnevnici za poboljšanje zdravlja. 

Održavanje pravilnih navika i zdrava ishrana

Dolaskom u ambijent kakav imaju starački domovi, korisnicima se obezbeđuje maksimum benefita uz neznatne novčane troškove. Naime, podstiču se na održavanje zdravih životnih navika u svakodnevnici, koje obuhvataju dovoljno sati sna, zatim povremenu šetnju laganim ili brzim korakom, što se procenjuje na osnovu konsultovanja sa lekarima, čak i u nekim situacijama fizikalne i druge terapije. 

Pored toga, posvećuje se aktivna pažnja ishrani lica, tako što imaju razgovore sa nutricionistima, proverava se njihova krvna slika, a zatim i potreba za dijetama, regulisanjem nivoa krvnog pritiska i holesterola, i mnogo toga drugog. Što je najvažnije, korisnici dobijaju sveže pripremljene obroke koji su vrlo hranljivi i zdravi, nemaju potrebe da razmišljaju o održavanju higijene prostora i sudova, jer su za to zaduženi zaposleni domova.

Druženje i svakodnevnica koja se provodi sa osmehom

Iako starački domovi asociraju na poznije životno doba, često i mirnoću u svakodnevnici u kojoj prolazi vreme, danas je to izuzetno drugačije. Naime, na ovim mestima moguće je upoznati veliki broj ljudi sa kojima se dele zajednički trenuci, iskustva i uspomene. Druženje sa srodnim generacijama je neprocenjivo, zbog čega se svakodnevno mogu čuti osmesi i radosni razgovori. 

Dok su osobe često usamljene kod kuće, starački domovi organizuju veliki broj aktivnosti – šetnje, manifestacije, igre poput šaha, posete, izlete i mnogo drugih zanimljivih dešavanja za svoje korisnike, što ih raduje i čini zadovoljnim.

Starački domovi predstavljaju mesto koje danas ima veliki broj prednosti i dobrih strana, koje uviđaju sami korisnici, kao i članovi njihovih porodica. Aktivna posvećenost njihovim potrebama, ispunjavanju želja, razgovorima, ali i briga o zdravlju i adekvatna nega, prednosti su zahvaljujući kojima su bezbedno i sigurno mesto za boravak svih osoba starijih generacija ili narušenog zdravstvenog stanja.

Categories: Dom, Život