G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Koliko zapravo poznajemo poljomehanizaciju?

Da li nam je značaj današnje poljomehanizacije poznat? Današnje poljoprivredna mehanizacija se dosta razlikuje od nekadašnje. Tehnologija ju je učinila dosta naprednijom i usput dala mnogo veći značaj a između ostalog olakšala rad na polju.

U današnje vreme često možemo videti laserom vođene traktore ili kombajne koje na polju funkcionišu uz pomoć GPS-a. Sve ovo olakšava i vozačima rad na polju. Međutim ajde prvo da krenemo od toga šta sve čini poljoprivrednu mehanizaciju? Poljomehanizaciju čine sve one mašine uz pomoć kojih obavljamo različite poljoprivredne radove. U te mašine spadaju i traktori, kombajni, kosačice, sejalice, plugovi i mnoge druge mašine. Najpoznatija poljoprivredna mašina svakako je traktor. Reč traktor nastala je od latinske reči trahere koja u prevodu znači vući. Kad god imamo da obavim nešto na polju tada koristimo traktor i on nam tada služi kao izvor energije u agregatu u kombinaciji sa priključnim oruđima noseći, vukući ili dajući im pogon. Traktori se dele na jednoosovinske, dvoosovinske, točkaše sa dvotaktnim ili četvorotaktnim dizel i benzinskim motorom koji može imati od 1 do 4 cilindra.

Danas na tržištu možemo pronaći veliki izbor traktora, poput IMT, John Deere, Ursus, Zetor traktore. Prilikom kupovine traktora morate obratiti posebnu pažnju na momenat dostupnosti njegovih rezervnih delova jer u slučaju da rezervni delovi za Ursus, IMT ili bilo koji drugi brend traktora nije dostupan a vama je hitno potreban jer ste u sred radova na polju to može biti jako veliki problem. Kada su priključne mašine u pitanju tada imamo tanjirače, plugove, drljače. Plugove koristimo prilikom oranja a u zavisnosti da li je oranje plitko ili dublje korisitićemo jednoobrazdne ili višebrazdne plugove. Kada zemljište treba da se usitni tada korisitimo tanjiraču. U istom mahu ova mašina je u stanju da zemlju meša, mrvi i drobi i koristimo je najviše u periodu pred jesenju setvu, sitnjenja stabljika, kukurozovine, suncokreta.

Jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih poljomašina je kombajn. Nju koristimo za setvu raznih žitarica. Ova mašina u stanju je da obavlja čak tri operacije u jednom mahu, setvu, vršidbu i završno odvajanje zrna slame od pleve. Kupovine kombajna je velika investicija koja iziskuje dosta novca i zbog toga ga ljudi pre iznajmljuju za svoje potrebe. Rezervni delovi za kombajn su takođe skupi. Komabjan dosta uštedi vremena ali i troškove rada poljoprivrednicima. Postoji nekoliko vrsta kombajna i kada se određeni uzima gleda se vrsta useva koja se obrađuje. Ukoliko vam je potreban radi vršidbe i žetve onda je savet da uzmete standardnu mašinu opremljnu generičkom i zamenljivom kosilicom. Ovo je pogodno za useve poput ječma, soje, repice, i drugih sa tankim peteljkama. Ukoliko vam je pak potrebno za kukuruz onda nabavite kombajn koji će biti opremljen posebnim uređajem koji ima spopobnost odvajanja stabljike od ploda. Prilikom kupovine kombajna obavezno se raspitajte o tome koliko je rasprostranjena mreža njegovih dilera. Održavanje kombajna je jako bitna stvar kako bi vam što duže trajao. 

Categories: Poljoprivreda

Tags: , , ,