G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Uređenje male kuhinje

Mala kuhinja i njeno uređenje predstavlja pravi izazov ali isto tako može biti mučan proces mnogima. Ipak to ne mora biti baš tako. Pametnim rasporedom elemenata možete dosta uštedeti na prostoru. Ukoliko ste se odlučili da svoju kuhinju preuredite a nemate puno prostora ne brinite. Donosimo vam par saveta koji će vam pomoći kako da svoju malu kuhinju učinite što većom. 

Jednostavnost i praktičnost

Držite se svetlih boja i ovde ne mislimo samo na zidove već i na podove, ormariće, pločice, radne površine. Najbole je da koristite belu boju a ako je baš ne preferirate možete i nežne pastelne nijanse. Kada je u pitanju uređenje male kuhinje funkcionalnost je najbitnija, a ona se postiže pametnim rasporedom kućnih aparata i radne ploče. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti svaki kutak svoje kuhinje. Posedovanjem malih kućnih aparata možete sebi dosta olakšati posao jer ukoliko imate mali šporet sa dve ringle upravo vam aparati poput mikrotalasne, krčka, pica-pekača mogu i te kako nadomestiti nedostatak preostale dve ringle. Sve popularnija kuhinjska stakla takođe su praktična rešenja za vašu kuhinju. Navikli smo da je površina između radne ploče i gornjih kuhinjskih elemenata popunjena kermičkim pločiama. Međutim poslednjih par godina sve je prisutnije atraktivnije praktičnije rešenje- staklo. Zahvaljujući njemu kuhinja iako mala delovaće prozračnije, veće. 

Stakla za kuhinje mogu biti jednobojna, prozirna, sa odštampanom slikom ili šarom. Za koja god da se stakla odlučite uzmite u obzir frontove kuhinje, poželjno je da se uklope. Stakla se montiraju tek kad je cela kuhinja montirana, pa tako ako ste od onih koji bi preuredili kuhinju suštiniski ne menjajući postojeće elemente, ovim staklima defintivno ćete kuhinji dati novi izgled. Osim toga kuhinjska stakla mnogo su lakša za održavanje od keramičkih pločica. Pošto kod stakla nemate dosadnih fugi sve što vam treba kada je održavanje u pitanju jeste sprej za staklo. 

Kod malih kuhinja često su problem male radne površine, stoga ovo možete rešiti tako što ćete napraviti pult koji će u isto vreme služiti i kao sto za doručak koji će uz dve barske stolice upotpuniti celu priču. Kako biste dobili što više prostora, gornje kuhinjske elemente napravite tako da idu skroz do plafona. Na taj način dobijate dosta prostora za odlganje brojnih činija, šerpi, tiganja. Poslednje police gornjih kuhinjskih elemenata nećete moći da dohvatite ali i ne morate, tu ćete svakako odložiti sve one stvari koje retko koristite pa će vam one retko i trebati a i kada zatrebaju poslužicete se stolicom kako biste ih dohvatili. 

Boje kuhinje

Baš kao što smo napomenuli svetle, pastelne boje povećavaju prostor pa će tako vaša mala kuhinja izgledati veće. Ono što će takođe vizuelno povećati kuhinju jeste da ugradite što više stakla. Recimo staklena vrata na kuhinjskim elementima, sto i pult doprineće većem izgledu kuhinje. Male kuhinje često nemaju prozor ali ne morate brinuti tu su aspiratori koji se danas mogu naći po jako povoljnim cenama. Postavljanjem led osvetljenja ispod visećih kuhinjskih elemenata doprinećete atraktvnom izgledu kuhinje, a ujedno osvetliti radnu površinu i povećati prostor. 

Categories: Dom

Tags: , , ,