G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Upotreba inhalatora u kućnim uslovima

Poslednjih godina upotreba inhalatora u kućnim uslovima je u porastu. Više je faktora koji su uticali na tu činjenicu – razvoj tehnologije i veća dostupnost ovakvih uređaja na tržištu, ali i veća učestalost respiratornih infekcija, alergije, kao i povećano zagađenje. Dakle, različita zdravstvena stanja uslovila su veću upotrebu ovakvih uređaja, a inhalator za decu naročito je tražen.

Šta je inhalator?

Inhalator je uređaj koji olakšava disanje – ovo je najjednostavnija definicija ovog proizvoda, to je  njegova osnovna funkcija. Pomoću inhalacije omogućava se širenje disajnih puteva, razređivanje sekreta, kao i njegovo lakše i brže izbacivanje.

Princip po kom ovakvi aparati funkcionišu vrlo je jednostavan – svodi se na iskorišćavanje pare koja efikasno vlaži sluzokožu disajnih puteva stižući i do pluća. To dalje omogućava da se sekret u mnogo manjoj meri lepi za pluća (ili to potpuno sprečava) pružajući veliko olakšanje i omogućujući značajno lakše disanje. Inhalacija obezbeđuje širenje disajnih puteva i efikasnu primenu leka koji ima mnogo bolje dejstvo jer se primenjuje direktno na sluzokožu disajnih puteva i u optimalnoj količini.

Širokoj upotrebi ovih uređaja doprinosi njihova sve veća dostupnost na tržištu, ali je jednako značajno i to što su lako dostupni i rezervni delovi za inhalator.

Upotreba inhalatora

Inhalator se obično koristi uz fiziološki rastvor koji se priprema prema lekarskom uputstvu, a može se koristiti i uz lek. Pomoću inhalatora na jednostavan način se mogu uzimati lekovi za iskašljavanje, astmu, kao i pojedini antibiotici.

Upotreba kućnih inhalatora veoma je jednostavna, pa je to još jedan od razloga koji su uticali na veliku popularnost ovog uređaja. Inhalacija se obavlja pomoću maske ili specijalnog nastavka za usta. Postupak je jednostavan – potrebno je udisati preko usta, a zatim pre svakog izdaha zadržati dah na nekoliko sekundi. Kada su mala deca u pitanju, postupak je još jednostavniji – dovoljno je mirno i ujednačeno disanje.

Gde inhalatori nalaze primenu?

Inhalatore mogu upotrebljavati kako odrasli, tako i deca i bebe. Različiti su zdravstveni izazovi kojima su mnogi od nas izloženi, a zahvaljujući kojima inhalatori prodaja postaje sve traženiji pojam. U pitanju je uređaj koji može zaista značajno olakšati zdravstvene tegobe povezane sa respiratornim sistemom, pa je zbog toga njegova popularnost u konstantnom porastu. Za astmatičare je normalan život gotovo nezamisliv bez posedovanja ovog uređaja i njegove upotrebe u kućnim uslovima. Međutim, inhalator je od velike pomoći i kod drugih stanja poput bronhitisa, laringitisa, ali i alergijskog rinitisa koji je sve češća pojava kod velikog broja ljudi. 

Zahvaljujući visokom zagađenju kome smo sve češće i sve duže izloženi, inhalatori pronalaze svoju primenu u mnogo većoj meri nego što je to ranije bio slučaj – veoma često ih koriste i zdrave osobe.

Inhalacija kod dece i beba

Kada su u pitanju bebe i deca inhalacija se sprovodi jednostavno kao i kod odraslih. Inhaliranje je moguće čak i kada su novorođenčad u pitanju. Štaviše, poželjno je imati ovaj uređaj u kući već u prvim danima života vaše bebe, naročito zbog činjenice da novorođenčad u prvo vreme dišu gotovo samo kroz nos, pa je ovaj uređaj od velikog značaja u slučaju bilo kavog respiratornog problema koji se može javiti. Inhalatori se mogu koristiti kod dece uz fiziološki rastvor ili lek i pokazali su se vrlo efikasnim kod različitih zdravstvenih stanja kojima najmlađi mogu biti izloženi – olakšaće disanje, ali i ubrzati iskašljavanje i izbacivanje upornog sekreta.

Inhalator je višestruko koristan uređaj koji će vama i vašem detetu značajno olakšati život jer je potpuno prilagođen upotrebi u kućnim uslovima, a ima gotovo trenutno dejstvo. Takođe, štedi i vaše vreme omogućavajući vam da kod kuće obavite ono zbog čega je ranije bila neophodna poseta Domu zdravlja. U pitanju je, svakako, aparat vredan pažnje.

Categories: Zdravlje

Tags: , , ,