G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Zaštita useva

Da bi očuvali svoje useve, pospešili njihov rast i povećali prinos, nezaobilazan postupak je prskanje istih. Prskanje voća i povrća je važan proces u poljoprivrednoj proizvodnji koji pomaže u zaštiti useva od štetočina i bolesti.

Kada se govori o prskanju, bitno je naglasiti da je primena pesticida strogo regulisana i da se moraju poštovati propisani standardi i procedure. Osim toga, važno je i odabrati pravi proizvod i primeniti ga u pravo vreme kako bi se postigao željeni rezultat, a istovremeno izbegle negativne posledice po okolinu i zdravlje ljudi. I u ovom procesu čoveku su neophodne mašine pa se za samo prskanje najčešće koriste prskalice i cisterne.

 Prskalice su uređaji koji se koriste za raspršivanje pesticida po usevima. Postoje različiti tipovi prskalica, zavisi o vrsti i veličini useva, ali i o vrsti pesticida koji se primjenjuju. Uz to, prskalice mogu biti ručne ili mašinske, a u zavisnosti na  namenu, mogu biti montirane na traktore, kamione ili druga vozila.

Cisterne su spremnici koji se koriste za mešanje i transport pesticida. Važno je da su cisterne izrađene od kvalitetnih materijala i da su dobro održavane kako bi se izbegle kontaminacije i oštećenja tokom transporta. Uz to, cisterne moraju biti opremljene različitim delovima za punjenje, mešanje i istakanje pesticida kako bi se osigurala sigurna i delotvorna primena.

Pored prskanja, useve morate zaštititi i od nepovoljnih vremenskih uslova. 

Zaštita useva od grada je važan deo poljoprivredne proizvodnje i ključni element u osiguravanju visokih prinosa i kvaliteta useva. Grad je prirodna pojava koja može izazvati ozbiljnu štetu na usevima, posebno u područjima koja su često izložena jakim olujama i grmljavinskim nevremenima. Postavljanja mreža protiv grada, upotrebe kišobrana i pravilne upotrebe cisterni za navodnjavanje može biti pravo rešenje protiv vremenskih nepogoda i zaštititi vaše useve. Mreže protiv grada su također vrlo delotvorne u sprečavanju štete od grada. Mreže se postavljaju iznad useva kako bi se smanjio uticaj padanja leda na useve. Mreže protiv grada su pristupačna metoda koja je lako primenljiva i možu se ukloniti nakon žetve, berbe. 

Kišobrani se obično koriste u manjim povrtnjacima, voćnacima. Kišobrani se postavljaju iznad pojedinačnih biljaka kako bi se smanjio uticaj padanja leda. Ova metoda nije primenljiva na velikim površinama, ali je korisna u manjim, vrtovima, voćnjacima i plastenicima. Upotreba hemijskih stvari može takođe pomoći u smanjenju štete od grada. Pravilna upotreba cisterni za navodnjavanje takođe može pomoći u zaštiti useva od grada. U slučajevima kada nevreme prati sa jakim vetrom, cisterne za navodnjavanje se mogu koristiti za prskanje useva sa vodom neposredno pre nevremena, čime se smanjuje uticaj leda na useve.

Možemo zaključiti da se najveći stepen zaštite useva postiže kombinovanjem svih gore navedenih stvari, stoga je potrebno kontinuirano praćenje i prilagođavanje metoda zaštite useva u skladu s promenama u okruženju i razvojem novih tehnologija.

Categories: Poljoprivreda

Tags: ,