G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Avala i Kosmaj

 Kosmaj i Avala su prelepe planine smeštena nedaleko od Beograda koje predstavljaju pravu oazu mira i tišine. Ovo su idealna mesta za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora. U jednom danu mozete napraviti izlet i posetiti obe destinacije, uzivati i odmarati se i svašta nešto novo naučiti.

Kosmaj

 Na 40-tom kilometru južno od Beograda nalazi se planina Kosmaj. Prepun sadržaja ima puno toga da pruži svojim posetiocima, a posebno porodicama sa decom ili  većim grupama prijatelja. Jedna od najvećih atrakcija Kosmaja je Veliki Buk, prelep vodopad koji se nalazi na Kosmajskom potoku. Ovo mesto privlači mnoge turiste koji uživaju u predivnom prirodnom ambijentu i kristalno čistoj vodi. Pored Velikog Buka, na Kosmaju se nalazi još nekoliko manjih vodopada, kao što su Vražji Kamen i Stevanov Skok.

Kosmaj je takođe poznat po svojim predivnim šumama koje se prostiru na više od 35 kvadratnih kilometara. Šume Kosmaja su dom mnogih vrsta životinja, uključujući srne, divlje svinje i zečeve. Šetnje po ovim šumama su pravi užitak za sve ljubitelje prirode. Ako tražite avanturu i adrenalin, Kosmaj nudi i mogućnost za paraglajding i planinarenje. Uz prelepe pejzaže i nezaboravne poglede, ovo će biti jedno od najuzbudljivijih iskustava koje ćete doživeti. Jedna od najznačajnijih atrakcija Kosmaja je manastir Tresije, koji datira još iz 15. veka. Ovaj manastir je posvećen Svetom Nikoli i predstavlja jedan od najlepših manastira u ovom delu Srbije. Pored manastira Tresije, na Kosmaju se nalazi i manastir Vojkovici, posvećen Svetoj Trojici, koji datira još iz 14. veka.

Avala

 Avala je jedan od najznačajnijih prirodnih i kulturnih simbola Beograda. Ova prelepa planina se nalazi na samo 16 kilometara od centra grada i predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve i uživaju u prirodnim lepotama. Avala je visoka 511 metara, što je čini jednom od najviših tačaka u okolini Beograda. Na vrhu planine se nalazi Avalski toranj, koji je simbol Beograda i jedna od najprepoznatljivijih građevina u Srbiji. Ovaj toranj je visok 204 metra i pruža prelep pogled na grad, okolne planine i reku Dunav. Mnogi apartmani u Beogradu pružaju prelep pogled na ovaj toranj posebno u večernjim satima kada je osvetljen.

Pored Avalskog tornja, na vrhu planine se nalazi i spomenik Neznanom junaku, koji je podignut u čast srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu. Ovaj spomenik predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih atrakcija Beograda i jedno od najvažnijih mesta za održavanje nacionalnih obeležavanja i proslava. Avala je takođe poznata po svojim predivnim šumama i prirodnim lepotama. Šume Avalskog parka su bogate različitim vrstama drveća i životinjskih vrsta, uključujući srne, zečeve i lisice. Pored šuma, Avala nudi i prelepe vidikovce, koji pružaju nezaboravne poglede na okolinu.

Posetioci Avale mogu da uživaju u različitim aktivnostima, uključujući planinarenje, biciklizam, trčanje i vožnju rolera. Takođe, u blizini se nalaze i brojni restorani i kafići gde posetioci mogu da se osveže i uživaju u lokalnoj kuhinji.

Beograd je jedan od najlepših gradova u Evropi i ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Uživajte u prirodi i miru koji pružaju Avala i Kosmaj, a nakon toga se vratite u svoje prelepe apartmane. Beograd apartmani vam pružaju veliki izbor za vaš odmor i uživanje.

Categories: Apartmani, Turizam

Tags: ,