G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Zdrav stomak, srećan život! Strategije za izbegavanje dijareje!

Dijareja je česta tegoba koja može biti više od puke neugodnosti – u nekim slučajevima može ozbiljno ugroziti zdravlje, posebno kod dece i starijih osoba. Kroz razumevanje ključnih uzroka dijareje i usvajanje efikasnih preventivnih mera, ovaj tekst nudi praktične savete za održavanje zdravlja stomaka.

Osvestite važnost svakodnevnih navika, od izbora i pripreme hrane do lične higijene, kako biste zaštitili sebe i svoje najdraže od neprijatnih i potencijalno opasnih stomačnih problema.

Saveti za bezbedno kuvanje i čuvanje hrane

Sigurnost hrane je temeljna komponenta u prevenciji dijareje i drugih oblika trovanja hranom. Razumevanje i primena osnovnih principa bezbednog kuvanja i čuvanja hrane može znatno smanjiti rizik od infekcija koje mogu ugroziti vaše digestivno zdravlje. Osnovni saveti uključuju sve od pravilnog rukovanja namirnicama do očuvanja higijene kuhinje.

Prvi korak ka bezbednoj pripremi hrane počinje pravilnim rukovanjem sirovim namirnicama, posebno mesom, ribom i jajima. Ove namirnice treba uvek držati odvojeno od ostalih, kako bi se sprečio prenos bakterija sa sirovih na već kuvane proizvode. Važno je koristiti posebne daske za sečenje za sirovo meso i redovno prati ruke, pribor za jelo i radne površine toplom vodom i sapunom pre i nakon kontakta sa sirovim namirnicama.

Temperatura kuvanja takođe igra ključnu ulogu u eliminaciji potencijalno štetnih mikroorganizama. Hrana, posebno meso i morski plodovi, treba da se kuvaju na odgovarajućim temperaturama kako bi se osiguralo da su svi patogeni uništeni. Upotreba kuhinjskog termometra može pomoći u verifikaciji da je hrana kuvana na sigurnu internu temperaturu pre serviranja.

Kada je reč o čuvanju hrane, ključno je poštovati pravila skladištenja kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija. Hrana nikada ne treba da ostaje na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Kuvana hrana se treba brzo ohladiti i čuvati u frižideru na odgovarajućoj temperaturi, a ostaci treba da se konzumiraju u roku od nekoliko dana. Takođe, važno je obratiti pažnju na rokove trajanja proizvoda kako bi se izbegla konzumacija pokvarene hrane.

Rota virus u školi i javnim ustanovama: Kako se suočiti?

Rota virus i drugi stomačni virusi su česti izazivači epidemija u školama i drugim javnim ustanovama, gde se visok broj ljudi okuplja na relativno malom prostoru. Ovi virusi se lako šire i mogu izazvati seriju neprijatnih simptoma, uključujući dijareju, povraćanje i stomačne grčeve. Stoga je važno preduzeti odgovarajuće mere kako bismo se zaštitili i smanjili rizik od infekcije.

Prva i najvažnija linija odbrane protiv širenja stomačnih virusa je održavanje visokog nivoa higijene. Redovno i temeljno pranje ruku sapunom i vodom, posebno pre jela i nakon korišćenja toaleta, ključno je za sprečavanje prenosa virusa. U školama i javnim ustanovama, postavljanje dezinfekcionih stanica na vidljivim mestima može ohrabriti ljude da češće koriste sredstva za dezinfekciju ruku.

Drugo, važno je promovisati odgovorno ponašanje kada su u pitanju simptomi bolesti. Osobe koje iskuse simptome stomačnog virusa, kao što su rota virus, trebale bi ostati kod kuće kako bi izbegle širenje virusa na druge. Škole i radna mesta trebali bi imati jasne smernice za roditelje i zaposlene o tome kada je potrebno ostati kod kuće i kako postupati u slučaju bolesti.

Na kraju, redovno čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju, kao što su kvake na vratima, prekidači za svetlo i računarska oprema, može pomoći u smanjenju prisustva virusa u okruženju. Ustanove bi trebale imati planove za intenzivno čišćenje u slučaju izbijanja bolesti, kako bi se brzo reagovalo i smanjila mogućnost širenja infekcije.

Značaj hidratacije i kako se pravilno hidrirati?!

Hidratacija je ključna za održavanje optimalnog zdravlja i funkcionalnosti našeg tela. Voda učestvuje u gotovo svim vitalnim procesima, uključujući regulaciju temperature tela, prenos hranljivih materija i oksigenacije ćelija, kao i eliminaciju otpadnih produkata. Stoga je od suštinskog značaja razumeti značaj hidratacije i kako se pravilno hidrirati kako bismo očuvali dobrobit i efikasnost našeg organizma.

Prvi korak ka pravilnoj hidrataciji je slušanje signala koje naše telo šalje. Osećaj žeđi primarni je pokazatelj da naše telo treba više tečnosti. Međutim, ne treba čekati da se osećamo žednima da bismo pili vodu, posebno tokom vrućih letnjih dana ili kada smo fizički aktivni, jer to može biti znak da smo već delimično dehidrirani.

Pravilna hidratacija podrazumeva i konzumiranje adekvatne količine vode tokom dana. Opšti savet je piti najmanje 8 čaša vode dnevno, mada se ta količina može razlikovati u zavisnosti od individualnih potreba, nivoa aktivnosti i spoljnih temperatura. Uključivanje hrane bogate vodom, poput voća i povrća, takođe može doprineti ukupnom unosu tečnosti. Na kraju, važno je prepoznati situacije u kojima su potrebe za hidratacijom povećane, kao što su vežbanje, boravak na visokim temperaturama ili tokom bolesti, naročito ako je praćena dijarejom ili povraćanjem. U takvim situacijama, može biti korisno povećati unos tečnosti i razmotriti korišćenje rehidracionih rastvora koji pomažu u nadoknadi izgubljenih elektrolita.

Pravilnom hidratacijom, ne samo da doprinosimo svojim fizičkim sposobnostima i opštem zdravlju, već i poboljšavamo koncentraciju, raspoloženje i energetski nivo, čime olakšavamo suočavanje sa svakodnevnim zadacima i izazovima.

Categories: Zdravlje

Tags: