G17Plus – business portal

Vesti iz business sveta

Nekoliko praktičnih saveta za odabir parketa

Treba vam novi parket jer vam je stari propao, pojedini delovi su se i odlepili a i škripa nije isključena. Odabir parketa ponekad nije lak, za neke predstavlja pravi izazov ali u suštini ovo ne mora biti ovako. Pročitajte tekst do kraja i olakšajte sebi odabir parketa za svoj dom. 

Većina ljudi je ranije kupovalo isključivo hrastov parket, parket od jasena i bukve. Dakle izbor bi se uglavnom svodio na ove tri vrste. Dosta se kupovao slavonski hrast zbog svog autentičnog izgleda. Za brodski pod uzimala bi se jela bor, ariš. Tada su takođe postojali parketi od skupocenije vrste drveta ali je trebalo izdvojiti više novca za njih. 

Ono što je izazvalo potpunu revoluciju jesu višeslojni parketi. Ovi višeslojni parketi imaju gomilu svojih prednosti i ne čudi činjenica što su takav bum izazvali. Ovi parketi em što su stabilni oni su i nezavisni od druge vrste drveta a to je zbog svoje specifične konstukcije sačinjene od tri i više sojeva drveta koji su lepljeni pod uglom od 90 stepeni. Ugrađivanje je jednostavno i tom prilikom nema neprijatnih mirisa i prašine. Ovi parketi nisu skupi i mogu se koristiti vrlo brzo po montiranju. Dakle nije situacija kao kod drugih parketa gde je potrebno sačekati i po nekoliko dana po montiranju kako bi se parket korstio. Još jedna bitna stvar a to je da pojedine vrste ovih parketa se mogu postavljati na podove sa toplovodnim grejanjem. Masivni parketi se i dalje koriste i kod njih završno obrađivanje može biti različito pa tako mogu biti uljani, lakirani, voskirani, četkani, bajcovani itd. Ovi parketi se mogu uzmati u različitim formatima od 30 cm do 1.5 m a troslojni mogu da idu u dužinu do 5 metara. 

Danas na tržištu postoje razne vrste drveta, neke od zanimljivijih ćemo pobrojati ovde, kempas, jatoba, američki orah, trešnje wenge, iroko, bambus. Izbor evropskih vrsta drveta je takođe proširen pa tako imamo bukvu, javor, grab, jasen, trešnju… Baš kao što smo napomenuli slavonski hrast je jedan od najboljih kod nas. On ima prepoznatljive kvalitete a to je njegova specifična boja i u isto vreme plemenistost kojom odiše. Drvo nikada neće izaći iz mode i ovi prirodni materijali uvek lepo izgledaju u enteijerima. Baš kao što veći komadi drveta izgledaju lepo tako i oni manji drveni predmeti imaju svoju čar. Lepo je kada možemo da biramo i one sitnije praktičnije stvari da nam budu lepe, kao na primer dasku za sečenje koju gotovo da svaka kuća poseduje. Daska od jasena za sečenje prelepo izgleda, a o kvalitetu i praktičnosti da ne govormo. 

Uvek krenite od svog stila žvota pre nego što se odlučite za neki određeni parket. Ako ste neko ko često voli da pozove društvo kod kuće onda lakirani parket ne bi trebalo da bude vaš izbor. Da se razmemo vsoke potpetice i lakirani parket sigurno ne idu zajedno jer se isti lako može oštetiti. Takođe ako imate malu decu  lakirani parket ne uzimajte jer svi znamo koliko mališani vole da provode vreme na rolerima u bicklima. Uvek pri izboru parketa se možete posavetovati sa nekim od prodavaca u radnji koji će rado pomoći pri izboru. 

Categories: Dom, Uredjenje

Tags: , ,